Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

Érezzük jól magunkat közösségben…

2020. márc. 30.

A bakonysárkányi Nyugdíjas klub március 8-án kirándulást szervezett. Csodálatos tavaszi időben indultunk. Célunk a felcsúti Puskás Aréna megtekintése és a Váli-völgyben levő kisvonattal utazás az Alcsúti Arborétumba. Reggel tömegközlekedéssel indultunk Mórról, addig pedig a falubusz elvitt minket.

Először a Puskás Akadémiát tekintettük meg. Pancho Arénának is nevezik, mert Puskás spanyolul ezt jelenti. Csodáltuk a Makovetz Imre tervezte Arénát. Rá jellemző stílusa, fából, azaz természetes anyagból készült munkái mindenkit lenyűgöztek. Az Aréna 3500 fő befogadására alkalmas. Idegenvezetőnk egy nevelő tanár volt, aki igazán részletesen ismertette az akadémiai oktatás mindennapjait. Igen szigorú rend szerint zajlik az oktatás, a fiatalok csak ritkán, meghatározott időben mehetnek haza. Megmutatta a felkészülésükhöz szükséges eszközöket, lehetőségeket.

Minden nap intenzív edzés van. A nagypályára kimenni, rálépni a fűre az nagyon nagy dolog, mondta az idegenvezetőnk. A Pancho Aréna 3500 fő befogadására alkalmas. Nemzetközi és ifjúsági válogatott mérkőzésekre is alkalmas, 10 kisebb pálya is van. 2014-ben adták át.

Egyébként Puskás Ferenc relikviái: Elismerő okleveleit, fontos mérkőzéseken viselt mezeit, aranycipőjét és sok-sok emléket állítottak ki. Mellszobrai vannak még kiállítva az Aranycsapat játékosainak. Gyakorlatilag Puskás Ferencről szól itt minden. Megjegyzem: Jó mintakép a mai fiataloknak. Kápolna is van a létesítményben, amit rendszeresen használnak, lelkigyakorlatokra, szentmisékre. Mi a vendégbejárón mentük be, érdekes és jó érzés volt. Ezután a Váli-völgyben elhelyezkedő kisvonattal indultunk az Alcsúti Arborétumba. A kisvonat érdekessége, – még a mi korosztályunk részére is -, hogy kályha volt a kocsiban és fával fűtöttek. Sokan utaztunk a mintegy félórai úton tele volt a kocsi, csak két darab négyes ülés volt szabad. Mint kiderült – legalább is azt gondolom -, hogy a kályhával szemben – hát, mit mondjak – mi fokozottan melegedtünk. Alcsútnál leszálltunk, ott kb. 10 perces sétára értünk az Arborétumba. Több mint két órát töltöttünk el igen kellemes sétával a szép időben. Megcsodáltuk a rengetek hóvirágmezőt, tiszta fehér volt minden. Különleges! Krókuszok is most nyíltak tömegesen. Különlegesek voltak az óriási természet által alakította fák, amelyek talán 100 évesek is voltak.

Estére kellemesen elfáradtunk vagy kicsit jobban is, de jó szívvel emlékezünk a kirándulásunkra.

Bakai Lászlóné

Share This