Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

ÚJ NEMZETISÉGI TEREMMEL VÁRJUK TANULÓINKAT

2020. szept. 2.

Augusztus 27-én délután jeles vendégek körében történt az új nemzetiségi tanterem átadása. A megjelenteket Ősz Ferenc polgármester úr köszöntötte, majd bemutatta a megvalósított projekt adatait, a támogatások összegét.

A bruttó 72 négyzetméteres nemzetiségi termet, 21.196.628,- Ft beruházási értékű. A beruházás kiváló együttműködésben, több szereplő segítségével valósult meg a Bakonysárkányi Önkormányzat és a Német Nemzetiségi Önkormányzat konzorciumával.

Támogatók voltak:

9.935.110,- Ft A Vidékfejlesztési Program keretén belül a Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület

6.000.000,- Ft Magyarország Kormánya, a helyi német nemzetiségi közösség kultúrájának és hagyományainak ápolásában jelentős szerepet betöltő nemzetiségi terem kialakítására.

1.000.000,- Ft A Tatabányai Tankerületi Központ

4.261.518,- Ft Bakonysárkány Község Önkormányzata által biztosított önerő.

A nemzetiségi teremben látható kiállítási tér berendezését a Bakonysárkányi Német Nemzetiségi Önkormányzat 1.000.000,- Ft-tal támogatta.

Nem csak az új terem épült 2020-ra Bakonysárkányon, de iskolánk is megszépült, korszerűsödött. Az iskola külső homlokzat felújításához 6.000.000,- Ft támogatást a Tatabányai Tankerületi Központ nyújtott, valamint fűtés korszerűsítés keretében új kazánt is beépítettek.

Benisné Manner Melinda, intézményünk vezetője a páratlan összefogást hangsúlyozta, mellyel a nemzetiségi terem megépülhetett és az iskola egésze megszépült. Minden támogatónak köszönetet mondott. Kiemelte, az intézmény célja, hogy gyökereket és szárnyakat adjon az idejáróknak. Ezt szolgálja majd az új terem és a kiállítótér is.

Vereckei Judit, a Tatabányai Tankerületi Központ igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a beruházással javulnak az intézmény tárgyi feltételei, hiszen az új épületrész teret biztosít a nyelvi órák bontásához és a népismereti órák megtartásához.

Czunyiné Dr Bertalan Judit, térségünk országgyűlési képviselője kiemelte, hogy az iskolában a hagyományőrzés mellett jelentős szerepet tölt be az innovatív módszerek és eszközök kipróbálása is. A digitális módszerek alkalmazása, a robotika oktatása fontos része az intézmény mindennapjainak.

Ritter Imre, a nemzetiségek országgyűlési képviselője összefoglalta az utóbbi évek eredményeit, mellyel a nemzetiségi oktatást segítették.

Dr. Fürjes Zoltán, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár örömét fejezte ki, hogy a megítélt támogatás jól hasznosult. Elmondta, megnyugtató látni a helyszínen, hogy a Minisztériumban aláírt támogatás a valóságban milyen eredménnyel párosult.

A termet Magyaros László plébániai kormányzó szentelte fel, majd a meghívott vendégek elvágták az avatószalagot.

A nemzetiségi termet és a kiállítást a résztvevők kiscsoportokban tekintették meg.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke az átadó ünnepségre ajándékul hozta a kecskédi „Burschen Kapelle”-t. Az együttes hangulatos zenéjével szórakoztatta a közönséget.

Share This