Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

A BAKONY VEGYESBOLT ÉLETÉBŐL

2020. szept. 10.

Sokan vannak, akiket megoszt a koronavírus kérdés. Van olyan ember, aki az gondolja, hogy a koronavírus egy igazi veszélyforrás és szigorúan betartja a szabályokat, és vannak a szkeptikusok, akik nem gondolják, hogy komoly baj lehet, ezért lazábban is kezelik a helyzetet. Nem sok választása van annak, akinek jogszabályt kell követni. Kora tavasszal (március végén) Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány március 28. és április 11. között kijárási korlátozást rendel el az ország egész területére.

Bakony vegyesbolt

Az egyik legfontosabb változás volt ebben az időszakban az is, hogy nem mehettünk bevásárolni akkor, amikor szerettünk volna. A kormányrendelet szerint a 65 évnél idősebbek az élelmiszerüzletekben, a drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban is csak 9 és 12 óra között tartózkodhattak. Ebben az idősávban a 65 évnél fiatalabbak nem vásárolhattak, nekik tehát a nap többi részében kellett megoldaniuk a beszerzést. Szigorúan szájmaszkot kellett viselni és be kellett tartani a megfelelő távolságot a boltokban, drogériákban, gyógyszertárakban és a piacon is.

Ezen szabályozások közül jó néhány még mindig életben van. Nem volt és még most sem lehet könnyű boltvezetőnek lenni, ezen szabályok betartatása sem lehetett egyszerű. Hogy hogyan működött a koronavírus első szakaszában a falunkban található Bakony vegyesbolt, arról a vegyesbolt vezetőjét Rakó Lászlót kérdeztem.

                Mi történt nálatok kora tavasszal? Honnan tájékozódtatok, hogy mit kell tennetek adott helyzetben?

Március 15-e után értesültünk az új szabályokról (szájmaszk, érintkezés, távolságtartás). Mi is mint mindenki más a médiából értesültünk a szabályokról (újság, televízió, rádió).

                Hogy vezettétek be a szabályokat?

A szabályok bevezetése csak az elején tűnt nehéznek, szóban és írásban is megtettük. A vásárlók tudomásul vették az új szabályokat és nagyobb részt be is tartották és tartják.

Február végén, március elején már érezhető volt, hogy a kormány korlátozásokat fog bevezetni. Sokan attól tartottak, hogy a boltok bezárásra kerülnek, ezért az emberek megrohamozták a boltokat, nagy számban fogyott a liszt, cukor, élesztő stb.

Nálatok is érezhető volt ez a „vásárlói roham”?

Igen a pánik érezhető volt az embereken, mivel senki nem tudta meddig tart ez az állapot és a boltok bezárásának hírére mindenki spaizoni kezdett.

                Ti hogyan szereztétek be az árukat?

Én továbbra is a Metroból valamint a beszállítóktól szereztem be az élelmiszert és a vegyi árut. Ekkor egy kicsit nehezebb volt az árubeszerzés.

Személyes tapasztalatból tudom, hogy telefonos rendeléseket is felvettetek és a kiszállításban is részt vettetek.

                Hogy sikerült ezt megszervezni?

                A kiszállítást nem kellett megszervezni mert az önkormányzat segített az elején. Ők vitték az árukat, amiket összekészítettünk a 65 év felettieknek. Majd egy idő után átvettük a kiszállítást. Jelenleg egy-két helyre még szállítunk ki hetente egyszer.

                Augusztus végén már minden szülő nagy üggyel-bajjal készült az iskola és óvoda kezdésre. Szeptemberrel érezhetően „felpesdül” az élet az óvoda és az iskola miatt. Most, hogy beindult az élet a faluban, egyre többen jönnek-mennek a boltban is.

                Ti hogyan készültetek a szeptemberre?

Mint minden évben az iskolai, óvodai kezdéshez való áru beszerzéssel készültünk szeptemberre. Mi is nagyon vártuk az iskola kezdést, jó látni a sok gyermeket és a szülőt az iskolánál és az óvodánál. Már hiányzott ez a nyüzsgés a falu életéből.

                Vártok-e újabb megszorítást?

Remélhetőleg a boltokra vonatkozóan már külön megszorítások nem lesznek, legalábbis ebben bízunk, és a faluban élők most is betegedések nélkül élik meg ezt az időt. Köszönjük érdeklődésüket a bolt dolgozói nevében is. Tisztelettel: Rakó László

Köszönöm az interjút és további jó egészséget kívánunk a munkátokhoz.

Schiffer Katalin

Share This