Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

ŐSZ AZ ÓVODÁBAN

2020. okt. 20.

Eseménydús hónapok vannak máris mögöttünk, pedig még csak most kezdődött az új nevelési év.

Szeptember 8.-án Kisasszony napján kezdenek gyülekezni a költöző madarak, így azon a héten a költöző madarakról beszélgettünk. A faluban lehetőségünk volt több ház eresze alatt megfigyelni a fecskefészkeket, és lakóit. A Pillangós csoportba beköltözött egy gólya is, akit Kelep Eleknek hívtak. Remek bemutatkozó versikét tanított nekünk:

Én vagyok a Kelep Elek,

kéményeken kelepelek.

Eső esik, akkor ázom,

békát, szöcskét vacsorázom.

(Udud István: A gólya)

Gombákkal is ismerkedtünk mind a két csoportban. Nézegettünk képeket ehető, és mérgező gombákról. Különböző technikákkal készültek gombák is, gomba alatt mesét hallgattunk, gomba dalokat énekeltünk, gombás mondókákat mondogattunk.

Az állatok világnapját október 4.-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferenc (az állatok védőszentje) halálának napja. Az óvodában azt szeretnénk, hogy a gyermekek ismerete gyarapodjon az állatokról és azok életmódjáról, ezért azon a héten az állatokkal, különösen a háziállatokkal foglalkoztunk. Elmentünk a vásárba félpénzzel, vettünk tyúkot, kakast, récét, libát, malacot.

Nézegettünk képeket, hallgattunk Cd-ket, amiken az állatok hangjait kellett először meghallgatni, majd kitalálni. Készítettünk báránykákat kézlenyomatból, és meghallgattuk a pillangósok egyik kedvenc meséjét, a három kiscicát, akik először egeret, békát, majd halacskát vesznek üldözőbe. A gyermekek minden tevékenységben szívesen vettek részt. A hét zárásaként, pedig egy meglepetésben is része volt a gyerekeknek, különleges vendégek érkeztek az óvodába. Sajnos a korona vírus miatt idén elmaradt a móri kirándulásunk, így nem tudtunk szüretelni sem, és a háziállatokat sem tudtuk megnézni az udvarunkban. Ezek után nem szerettem volna, ha gyerekek lemaradtak volna egy remek programnak ígérkező, nyuszi simogatásról, így eljött hozzánk három kisnyuszi, hogy a gyerekek közelebbről is megismerkedhessenek egy háziállattal, mondanom sem kell, hogy nagyon élvezték a nyuszis programot.

Az állatok vilàgnapja alkalmàból a Katica csoportosok kiràndultak. Erdész Pista bàcsi segítségével sok érdekes dolgot làttak és tudtak meg a gyerkőcök. Làttak madarakat, szarvasok làbnyomait és a vaddisznók túràsàt is felfedezték. 

Share This