Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

2020, mint a kihívások éve!

2020. dec. 22.

               Ez az év is úgy kezdődött mint a többi. Volt aki az új céljai, tervei megvalósításán dolgozott volt aki az újévi fogadalmainak betartásán ügyködött és volt aki visszatért a dolgos hétköznapokba a karácsonyi bejgli evés és a szilveszteri buli után.

  Ám a tavasz közeledtével olyan világméretű problémával voltunk és vagyunk kénytelenek szembesülni, amivel a történelemkönyvek hasábjain találkoztunk először. Senkinek sem ismeretlen a COVID-19 vagy a koronavírus. Sajnos már a csapból is ez folyik, viszont kénytelenek vagyunk figyelemmel kísérni, mert sokan vagy átestek rajta vagy valamelyik családtagja, közeli rokona, barátja esett áldozatául a jelen kor legsúlyosabb járványának. Nem csak az egészségünket fenyegeti, de az eddig megszokott és rutinos mindennapjainkba is beleszövődik, hiszen a középiskolások digitális oktatásban részesülnek, vásárlási idősávot vezettek be, a maszk a mindennapi ruhatárunk alapdarabjává lépett elő és nem utolsó sorba a szellemi munkát végző emberek nagy többsége home office-ból dolgozik vagy minimálisra kellett csökkentenie a személyes kontaktusok számát.

  Ez alól, mi védőnők sem vagyunk kivételek! A munkánk alappillérét, a családlátogatást, illetve tanácsadást, ezek bensőségét és a kapcsolatok biztos alapra helyezésének lehetőségét, megszilárdítását korlátozta a ránk vonatkozó rendelet, mely alapján a kommunikációt digitálisan és telefonon folytatott beszélgetések jelentették. Ez valamelyest a nyár folyamán enyhült, viszont az ősz beköszöntével és a második hullámmal újra életbe léptek. Annyiban változtattam az előzőekhez képest, hogy a tanácsadáson mindazok megjelenhetnek, akiknél nem jelentkezik felső légúti megbetegedés, magas láz. A maszk használata ezen alkalmakkor is szükséges!

  De ez az év nem csak a vírusról és a korlátozásokról szólt! A településen összesen 10 gyermek született. Januárban Gerstmár Medox, Veress Rebeka, Slepp Fruzsina Rózsa és Horváth Loretta, februárban Németh Kristóf. Majd egy hosszabb szünet következett. Májusban született Sidlovics Hannaróza, júniusban Gyöngyösi Patrik, júliusban Bach Belián és augusztusban Fónagy Gvendolin. Decemberben pedig Tóth Nóra. Szép számmal gyarapodott a település ebben az évben is.

  A 2021-es évre nézve a jelenlegi adatok szerint 7 új jövevénnyel bővülnek a családok és ezzel a község is.

Áldott Békés Boldog Karácsonyt és Egészségeben Gazdag Új Évet Kívánok Mindenkinek!

Mireider Zsuzsanna, védőnő

Share This