Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

Advent az óvodában

2020. dec. 22.

               Kis óvodánkban az adventi készülődés, a Mikulás- és karácsonyvárás az egyik legjelentősebb ünnepi időszak. A szeretet ünnepére való felkészülés során felelevenítettünk több magyar néphagyományt is.

Adventi koszorúnkon minden héten meggyújtottunk egy-egy gyertyát.

December 4-én, Borbála napján gyümölcsfaágat raktunk vázába, hogy karácsonyra kivirágozzon. Eladósorba kerülő lányok régen ennek segítségével próbálták kideríteni, hogy férjhez mennek-e hamarosan.

December 6. előtt már sokat emlegettük a Mikulást. Idei nevelési évben nem a Mikulás jött óvodánkba, hanem mi látogattuk meg őt az erdő szélén. A gyerekek nagy örömmel készülődtek a találkozásra, verset, dalokat, mondókákat tanultunk a Mikulás kedvéért. A hosszú séta alatt senki sem fáradt el, és minden óvodás igyekezett ügyesen viselkedni.

  December 13-i Luca napjához számos szokás kapcsolódik, melyek közül néhányat mi is felidéztünk. Mindkét csoportban búzát ültettünk a gyerekekkel. Régen Luca-búzával a következő esztendő termését próbálták megjósolni az emberek. Saját csoportjukban daloltak, Lucáztak a gyerekek. Meséltünk Luca székéről is, boszorkányosat játszottunk, „bájitalt” főztünk.

  Karácsony közeledtével egyre inkább a család, az összetartozás, az együttes élmények kerültek előtérbe az óvodai kezdeményezések során. Gyertyát gyújtottunk, csillagszóróztunk, betlehemeztünk, énekeltünk, verseltünk, zenét hallgattunk, sokat barkácsoltunk. Egyre inkább ráhangolódtunk a közös ünnepre. A hosszas készülődés eredményeként végül az óvodában is elérkezett a nagy nap. A gyerekek örömmel próbálták ki az új, ajándékba kapott játékokat.

Az óvodások nevében köszönjük Rakó László és a Bakony Vegyesbolt dolgozói ajándékát.

  Békés, boldog karácsonyi ünnepeket és szeretetben, egészségben, vidámságban gazdag boldog új esztendőt kívánnak mindenkinek a Gyerekek és az Óvoda Dolgozói!

Vinkovits Katalin, óvónő

Share This