Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

Fából készül!

2021. szept. 18.

2021 szeptembere sem telt tétlenül. A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés nyílt pályázatának köszönhetően lehetősége volt Bakonysárkány község önkormányzatának pályázatot benyújtani, kétezer fő alatti magyarországi kistelepülések értékmentő-értékteremtő közösségei létrehozásának,
valamint közművelődési szakmai tevékenységek megvalósításának a támogatására. A felhívásra a Fából készül! elnevezésű rendezvénnyel pályáztunk, amely három részből állt.
Az első rész szeptember 11-12 között került megrendezésre, Varga Norbert láncfűrészes fafaragó készítette el az éppen a földből kibújó sárkányt. Igazán szerencsések voltunk, hiszen csodaszép idő volt aznap. A rendezvény második részét szeptember 18-án került megrendezésre, fából készült tárgyakat állítottunk ki. Régieket és újakat egyaránt. A rendezvényt Czunyiné dr Bertalan Judit, országgyűlési képviselő nyitotta meg. A fából készült tárgyakat a pályázati pénzen vásárolt üvegszekrényekben helyeztük el.
A tárgyak nagy része a Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola tulajdona. Több évtizede készítenek már tanórák keretein belül fából készült játékokat, emelőszerkezeteket és egyre modernebb eszközöket is. A Faluházba látogatók láthattak fa különlegességeket, melyek Molnár István nyugalmazott erdész tulajdonát képezi. Megtekinthető volt Székely Márton ördöglakatjai közül is néhány furfangos darab. Láthattak a Faluházba látogatók 1980-as években faragott hintalovat, szekeret, lovat, régi fa használati tárgyakat, melyek id. Schiffer József hagyatékából származnak. A rendezvény harmadik része, kreatív foglalkozással telt. Fából készült tárgyakat lehetett díszíteni decoupage technikával. Ebben segítségünkre voltak a Csukás István Óvoda óvónői és dajkái is. Érkeztek a Faluházba óvodások, iskolások, anyukák, nagymamák. A rendezvényhez a szendvicseket, üdítőket és a megmunkálható fa tárgyak egy részét a Csukás István Óvoda biztosította.
A rendezvényt igyekeztem úgy felépíteni, hogy minden korosztályt egy kicsit megmozgasson. Örömmel láttam, hogy nagyon sokan kijöttek házaikból és többször is megnézték, hogy hogyan készül a Sárkány. Úgy gondolom, hogy a célunkat elértük.
Köszönöm mindazoknak, akik hozzájárult a rendezvény sikeréhez és eljöttek vagy csak feljöttek és megnézték Bakonysárkány Sárkányát. Kérek mindenkit, hogy vigyázzunk Sárkányunk épségére!
Köszönöm azoknak is, akik tök adományokkal segítették, hogy
egy kicsit feldíszítsük a Faluház lépcsőjét! Schiffer Katalin

Share This