Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

Kézai Simon Program

2021. szept. 27.

A DJP ( Digitális Jólét Program) folytatódik, ennek keretében továbbra islehet nyomtatni, az eszközöket használni, illetve ügysegédi szolgáltatást igénybe venni pl: önéletrajz írása.
A Kézai Simon Program elsősorban a lakosság számára biztosít olyan szolgáltatást, amely lehetővé teszi analóg fotók digitalizálását és közzétételét Magyarország privát történelmi forrásainak feltárása érdekében.
A Program keretén belül a fényképek és dokumentumok digitalizálását, valamint online albumba rendezését a fotók tulajdonosai webes felületen, ingyenes mobilapplikáció segítségével Digitális Jólét Program Hálózat Kézai Pontjain, könyvtárakban, levéltárakban tudják elvégezni ingyenesen 100 kép erejéig. A Program célja, hogy a magyar családok képesek legyenek virtuálisan is összekapcsolódni a közös családi emlékeik által (Digitális Családtörténeti Albumok). A Program szeretné ezeket az emlékeket, valamint a hozzájuk kapcsolódó történeteket megőrizni az utókor számára, a kollektív emlékezet részévé tenni, ezáltal lehetővé téve a nemzettörténeti elemzések kiegészítését, kutatások támogatását.
A családi emlékek digitalizálását követően a felhasználó a fényképekhez megjegyzéseket fűzhet, megjelölheti a fényképeken szereplő személyeket, elmesélheti fényképhez kapcsolódó háttértörténeteket, a fotó elkészítésének idejét. Ezeket egy szoftver rögzíti, és egy központi adatbázisban tárolja.
Az így digitalizált fényképek az adatvédelmi előírások szigorú betartásával, fotóalbumként is funkcionáló online felületen érhetők el. A képek tulajdonosa dönthet a felhasználásukról, így akár nyilvánossá is teheti azokat a családtagok, az érdeklődők, illetve a kutatók számára is.

Share This