Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

Márton nap az óvodában

2021. nov. 11.

A Márton-nap hagyománya igen régi időkre nyúlik vissza. A népszokás Szent Márton nevéhez kötődik, aki feltehetően valamikor az ókori Savaria városában, vagyis a mai Szombathelyen született. A fiatal Márton a római légió katonájaként szolgált. A legenda szerint Franciaországban portyázott társaival, amikor didergő koldus kérte a segítségét. Az önzetlen katona kettévágta köpenyét és felét a szegény embernek adta. Akkoriban sokan úgy gondolták, a koldus maga Jézus Krisztus volt. Márton kilépett a légióból és papként szolgált, majd püspökké avatták. Mivel nem akart püspök lenni, a libaólba bújt el, de a libák a hangos gágogásukkal elárulták a rejtekhelyet.

Márton naphoz, november 11-hez, közeledve óvodánkban ismét mindkét csoport felelevenítette, bővítette ehhez a jeles ünnephez kapcsolódó hagyományokat, népszokásokat. A gyerekek keze nyomán különböző technikákkal születtek szebbnél- szebb alkotások, libás mondókák és dalok csendültek fel mindenhol.

Márton napján libazsíros kenyeret reggeliztünk, hagymával.

A délelőtt folyamán a gyerekek megfelezték társukkal a süteményüket, mert a köpeny kettévágását egy sütemény kettétörése jelképezi, amit megosztunk valakivel, ezzel is jelképezve a felebaráti szeretetet.

10 órakor Magyaros László várt minket a Katolikus Templomban, ahol Márton történetét hallhatták a gyerekek az atyától és Szent Márton képét nézhették meg. Mi pedig mondókáink, verseink és dalaink eléneklésével köszöntük meg kedvességét.

E jeles nap alkalmából, ismét nálunk járt a Lóca együttes, aki Márton napi műsorával táncra perdítette a gyerekeket.

Köszönjük a Bakonysárkányi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását!

Share This