Tisztelt Látogató!

   Köszöntöm Önt Bakonysárkány honlapján!

   Önkormányzatunk elkötelezett a választópolgárok széleskörű tájékoztatásában, ezért minden nyilvános információt igyekszünk megosztani önökkel, hogy munkánkba aktívan bekapcsolódhassanak.

Tisztelettel: Ősz Ferenc, polgármester

Hírek

Rendelkezésekről

Kedves Bakonysárkányi Lakosok! Néhány sorban szeretném tájékoztatni Önöket a településünket érintő a Képviselő-testület által elfogadott rendelkezésekről: A Képviselő-testület már 2017-ben elfogadta a 15/2017 (XII.28.) számú a közösségi együttélés alapvető...

bővebben

Sikerek és nehézségek éve volt 2022

Mozgalmas, egyben nehéz év van mögöttünk. Családjainknak, de az önkormányzatnak is hullámvasút volt az idei év. Úgy tűnt, hogy kilábalunk a COVID sokkból, és bizakodóan tekintettünk 2022-re, de már februárban sejteni lehetett, hogy a háború sötét felleget borít...

bővebben

Tovább zöldült az Óvoda

Tágas és rendezett térben helyezkedik el óvodánk, amely évről évre egyre szebb arcát fogja mutatni az ide járó gyermekeknek.  November végére kihelyezésre kerültek mindhárom csoportszoba elé a madáretetők, így a Katica, a Pillangó és a Zöldike csoport óvodásai is...

bővebben

Magyar Falu Program

Széchenyi 2020

INTÉZMÉNYEK

Intézményeket a Bakonysárkány Község Önkormányzata tartja fent, lehetőségeihez képest fejleszti és karbantartja.

Fekete István Általános Iskola

2861 Bakonysárkány, Béke u. 54.

Intézményvezető:

Benisné Manner Melinda

+3634/377-122

Faluház

2861 Bakonysárkány, Béke u. 100.

Intézményvezető:

Ősz Ferenc

+3634/377-077

Csukás István Óvoda

2861 Bakonysárkány, Béke u.

Intézményvezető:

Karkuczka Bernadett

+3634/377-

Közösségi Színtér és Könyvtár

2861 Bakonysárkány, Béke u. 96.

Közművelődési asszisztens:

Schiffer Katalin
+3670/325-9804

Polgármesteri Hivatal

2861 Bakonysárkány, Béke u. 100.

Polgármester:

Ősz Ferenc

Jegyző:

Veres Gyula

Orvosi Rendelő

2861 Bakonysárkány, Béke u.

Orvos:

dr. Udvardi Erzsébet

+3634/377-206

Védőnői Szolgálat

2861 Bakonysárkány, Béke u.

Védőnő

Schall-Mireider Zsuzsanna

+3620/923-7730

Magyar Posta

2861 Bakonysárkány, Béke u.

Munkatárs:

 

Család- és gyermekjóléti Szolgálat

2861 Bakonysárkány, Béke u. 100.

Turizmus

    Falunk törénetéről 1193-ból van históriás adatunk. 1387-től kezdve a helység folyamatosan a csókakői várbirtokhoz tartozik, így tesz említést róla Luxemburgi Zsigmond adománylevele, amely a „Nagysárkánynak nevezett királyi falu”.  Török időszakban a falu elnéptelenedett. Sárkány a XVIII. század első felében — egészen az 1748-ban kezdődő újabb betelepítéséig — puszta maradt. Sárkánypuszta benépesítése 1747-ben kezdődött és az egész század folyamán tartott.

   A falunank három kiemelendő része van, mely történelmét végigkísérte. A falu főutcájára méltán büszkék a falusiak, hiszen a régi római úton haladhatnak a főutca lakói. Fontos megemlíteni a “Wagner fogadót” mely szintén ikonikus épülete falunknak, nagy pincéjéből több irányba alagutak vezettek, melyekben a betérő betyároknak könnyedén elmenekülhettek a betérő csendőrök elől. A harmadik kiemelkedő helyszínünk a Szent István király Római Katolikus Templom, mely jelenlegi formáját a XVIII. században érte el.

 

Szent István király Római Katolikus Templom

  2021. szeptemberében a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár Bizottság megyei értékek közé emelte a Bakonysárkányi Szent István király Római Katolikus Templom Jeges Ernő által készített freskóit. A freskók Árpád-házi szenteket jelenítenek meg, Szent István, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Margit legendáját nézhetik meg a templomba látogatók.

Emlékhelyeink

Mária emlékhely

Kápolna

    1900 év szeptember 9-én a Mária-hegyi kápolna benedikálása. A község északi részén a temető fölött elvonuló Mária-hegyi szőlőkben – e szőlőtelep keletkezett 1889. évben – Menczel István szőlőjében az országút mellett vallásos buzgalmú neje kezdeményezésére többen egy kis kápolnát emeltek ama czélból, hogy abban mise is mondassék…”. E szavakkal kezdte Dallmann József plébános a kis kápolna felszenteléséről szóló feljegyzését. Az építkezéshez nagy szeretettel adták adományaikat a falubeliek: pénzt, téglát, napszámot, fuvart, oltárterítőt, képeket.

II. világháborús emlékhely

SÁRKÁNYHANG

Sárkányhang újság több mint 20 éve jelenik meg – kisebb-nagyobb megszakításokkal – minden hónapban. Az újság a falu híreit osztja meg a lakókkal, többek között önkormányzati, iskolai, óvodai, sport, egyházi híreket tartalmaz. 2020. január óta az újságot megrendelés útján lehet elolvasni. Amennyiben szeretné megrendelni, kérjük, hogy a Közösségi Színtér és Könyvtárban (Bakonysárkány, Béke u. 96.) jelezze. Az újság ingyenes és minden hónap 20-a után visszük házhoz a megrendelőknek.

Elérhetőségünk: sarkanyhang@gmail.com

Online ügyintézés