Tisztelt Látogató!

   Köszöntöm Önt Bakonysárkány honlapján!

   Önkormányzatunk elkötelezett a választópolgárok széleskörű tájékoztatásában, ezért minden nyilvános információt igyekszünk megosztani önökkel, hogy munkánkba aktívan bekapcsolódhassanak.

Tisztelettel: Ősz Ferenc, polgármester

Hírek

Rendelkezésekről

Kedves Bakonysárkányi Lakosok! Néhány sorban szeretném tájékoztatni Önöket a településünket érintő a Képviselő-testület által elfogadott rendelkezésekről: A Képviselő-testület már 2017-ben elfogadta a 15/2017 (XII.28.) számú a közösségi együttélés alapvető...

bővebben

Sikerek és nehézségek éve volt 2022

Mozgalmas, egyben nehéz év van mögöttünk. Családjainknak, de az önkormányzatnak is hullámvasút volt az idei év. Úgy tűnt, hogy kilábalunk a COVID sokkból, és bizakodóan tekintettünk 2022-re, de már februárban sejteni lehetett, hogy a háború sötét felleget borít...

bővebben

Magyar Falu Program

Széchenyi 2020

INTÉZMÉNYEK

Intézményeket a Bakonysárkány Község Önkormányzata tartja fent, lehetőségeihez képest fejleszti és karbantartja.

Fekete István Általános Iskola

2861 Bakonysárkány, Béke u. 54.

Intézményvezető:

Benisné Manner Melinda

+3634/377-122

Faluház

2861 Bakonysárkány, Béke u. 100.

Intézményvezető:

Ősz Ferenc

+3634/377-077

Csukás István Óvoda

2861 Bakonysárkány, Béke u.

Intézményvezető:

Karkuczka Bernadett

+3634/377-

Közösségi Színtér és Könyvtár

2861 Bakonysárkány, Béke u. 96.

Közművelődési asszisztens:

Schiffer Katalin
+3670/325-9804

Polgármesteri Hivatal

2861 Bakonysárkány, Béke u. 100.

Polgármester:

Ősz Ferenc

Jegyző:

Veres Gyula

Orvosi Rendelő

2861 Bakonysárkány, Béke u.

Orvos:

dr. Udvardi Erzsébet

+3634/377-206

Védőnői Szolgálat

2861 Bakonysárkány, Béke u.

Védőnő

Schall-Mireider Zsuzsanna

+3620/923-7730

Magyar Posta

2861 Bakonysárkány, Béke u.

Munkatárs:

 

Család- és gyermekjóléti Szolgálat

2861 Bakonysárkány, Béke u. 100.

Turizmus

    Falunk törénetéről 1193-ból van históriás adatunk. 1387-től kezdve a helység folyamatosan a csókakői várbirtokhoz tartozik, így tesz említést róla Luxemburgi Zsigmond adománylevele, amely a „Nagysárkánynak nevezett királyi falu”.  Török időszakban a falu elnéptelenedett. Sárkány a XVIII. század első felében — egészen az 1748-ban kezdődő újabb betelepítéséig — puszta maradt. Sárkánypuszta benépesítése 1747-ben kezdődött és az egész század folyamán tartott.

   A falunank három kiemelendő része van, mely történelmét végigkísérte. A falu főutcájára méltán büszkék a falusiak, hiszen a régi római úton haladhatnak a főutca lakói. Fontos megemlíteni a “Wagner fogadót” mely szintén ikonikus épülete falunknak, nagy pincéjéből több irányba alagutak vezettek, melyekben a betérő betyároknak könnyedén elmenekülhettek a betérő csendőrök elől. A harmadik kiemelkedő helyszínünk a Szent István király Római Katolikus Templom, mely jelenlegi formáját a XVIII. században érte el.

 

Szent István király Római Katolikus Templom

  2021. szeptemberében a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár Bizottság megyei értékek közé emelte a Bakonysárkányi Szent István király Római Katolikus Templom Jeges Ernő által készített freskóit. A freskók Árpád-házi szenteket jelenítenek meg, Szent István, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Margit legendáját nézhetik meg a templomba látogatók.

Emlékhelyeink

Mária emlékhely

Kápolna

    1900 év szeptember 9-én a Mária-hegyi kápolna benedikálása. A község északi részén a temető fölött elvonuló Mária-hegyi szőlőkben – e szőlőtelep keletkezett 1889. évben – Menczel István szőlőjében az országút mellett vallásos buzgalmú neje kezdeményezésére többen egy kis kápolnát emeltek ama czélból, hogy abban mise is mondassék…”. E szavakkal kezdte Dallmann József plébános a kis kápolna felszenteléséről szóló feljegyzését. Az építkezéshez nagy szeretettel adták adományaikat a falubeliek: pénzt, téglát, napszámot, fuvart, oltárterítőt, képeket.

II. világháborús emlékhely

SÁRKÁNYHANG

Sárkányhang újság több mint 20 éve jelenik meg – kisebb-nagyobb megszakításokkal – minden hónapban. Az újság a falu híreit osztja meg a lakókkal, többek között önkormányzati, iskolai, óvodai, sport, egyházi híreket tartalmaz. 2020. január óta az újságot megrendelés útján lehet elolvasni. Amennyiben szeretné megrendelni, kérjük, hogy a Közösségi Színtér és Könyvtárban (Bakonysárkány, Béke u. 96.) jelezze. Az újság ingyenes és minden hónap 20-a után visszük házhoz a megrendelőknek.

Elérhetőségünk: sarkanyhang@gmail.com

Online ügyintézés