Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

Szelektíven gyűjtjük a sütőolajat

2021. febr. 17.

Észrevehették a lakosok, hogy az óvoda parkolójában lévő szelektív üveggyűjtő szigetre két új sárga színű gyűjtőedény került, amelyekbe a használt sütőolaj helyezhető.
A gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított és karban tartott, kulturált megjelenésű gyűjtőben történik.
Lezárt PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben kell a gyűjtőbe helyezni a sütőolajt, önteni nem kell, így „cseppmentes” a rendszer, nem áll fenn a kiömlés veszélye. A gyűjtő cég az önkormányzattal előre egyeztetett időpontban, rendszeresen és igény szerint biztosítja az elszállítást és az edények cseréjét. A gyűjtőkön használatot bemutató molinót is elhelyezett a cég.
Egyetlen liter használt sütőolaj 1 000 000 liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni.
A használt sütőolaj a környezetbe jutva súlyos szennyezéseket okoz: jelentős része a települési csatornahálózatba kerül, mely dugulást okozhat, táplálja az élősködőket és patkányokat, a szennyvíztisztítókat pedig leterheli. A csatornázatlan területeken gyakran a talajba kerül, ahol a talajflórát károsítja, a háztartási hulladék közé öntve növeli annak lebomlási idejét, az állati takarmányba kerülve a káros anyag visszakerül a táplálékkörforgásba.
A szelektív gyűjtési rendszer mentesíti a települési csatornahálózatot és a szennyvíztisztítókat a szennyező anyagtól, csökkentve ezáltal az önkormányzatok üzemeltetésre fordított kiadását is.
Reméljük elnyeri tetszésüket új környezetvédő szolgáltatásunk. Kérjük Önök is vigyázzanak környezetünkre, és használják a kényelmes díjmentes gyűjtőedényeket.

Tisztelettel Ősz Ferenc polgármester

Share This