Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

MEGKERÜLT BÁRÁNYKÁNK HITTANTÁBORA—BAKONYSÁRKÁNY 2021

2021. júl. 6.

Az idei évben sikeresen szerepelt a Bakonysárkányi Szent István király Római Katolikus Templom és Plébánia az EGYH-KCP-21 azonosítószámú – Egyházi célú támogatási lehetőség: Az egyházi táborok és közösségi célú programok támogatása – pályázaton. Ennek a pályázatnak köszönhetően első alkalommal került megrendezése az Megkerült báránykák hittantábora Bakonysárkányban. Céljaink között szerepelt a Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskolában tanuló római katolikus hittanos gyermekek megszólítása, közösségük megerősítése, vallási szokásaink megismertetése, egyházi ismereteik bővítése. A tábor 2021. június 28. – július 2. között került megrendezésre, ezen az öt napon volt kézműves foglalkozás, mise, imádság, filmvetítés, kirándulás, templomi freskók történetének megismerése, a templomban található szentek szobrainak és történetük megismerése, volt szabad játék és volt egy kis verseny is, és ami igazán nagy sikert aratott az a Plébániánkon megrendezett  „szabadulós játék”.

A tábort Magyaros László plébánia kormányzó nyitotta meg, a tábor vezetője Samuné Kiss Boglárka hitoktató ismertette a tábor szabályait. A táborban 21 gyermek vett részt, első osztályostól kezdve a 6. osztályosokig. A gyermekek napi háromszori étkezést kaptak a tábor idején és az első napon megkapták a tábori pólójukat, melyet minden nap nagy büszkeséggel hordtak.

A tábor szentmisével és agapéval zárult. A szentmise közben László atya megszentelte az elkészült Mária képeket és gyertyákat, ezeket a gyerekek hazavihették. A Plébánia Testületi Tagok lelkesen készültek az agapéra és szeretettel várták a táborozókat és azok családtagjaikat a templom udvarban.

A reggeli után a táborozók kézműves foglakozáson vehettek részt, melynek keretén belül elkészíthették saját rózsafűzérüket és megtanulták, annak imádkozását, önthettek gyertyát és üvegfestéssel gyönyörű Mária képeket készíthettek, az utolsó napon pedig kenyeret is dagaszthattak. Az ebédet követően mindig megpihentünk egy kicsit, majd kezdődött a játék, voltak akik szabadtéren játszottak, voltak akik a nagy meleg elől elbújva inkább az asztali társasjátékokat részesítették előnyben. Lehetett egymással vetélkedni és lehetett feladatokat megoldani, annak érdekében, hogy minél előbb „kiszabaduljanak” a játékból. Az egyházi ismereteink is bővültek, jártunk a vértessomlói Sarlós Boldogasszony Kegytemplomban és ellátogattunk Majkra, megismerkedhettünk a kamalduli remeték életével. A rózsafűzés titkainak megismerése és arról való elmélkedés minden napos volt. Megfigyeltük, hogy milyen szobrok találhatóak egy templomban, mi az adott szent története és hogyan ábrázolják őket. Megismerkedhettünk a Bakonysárkányi Római Katolikus templomban található Árpád-házi szenteket ábrázoló freskók történetével is, a fiúk megtanulhatták, hogy mit kell tenni ministrálás közben.

Elmondhatjuk, hogy sikeres volt a hetünk. A fiatal közösségünk egészen jól összekovácsolódott. Magyaros László atya is minden nap eljött hozzánk, aminek nagyon örültünk, hiszen a gyerekek hittan óráit Bogi néni tartja, így csak a hétvégi szentmiséken lehet László atyával találkozni. A táborban résztvevő fiúk lelkesen járnak ministrálni és igyekszünk lelkesedésüket fenntartani.  Ismereteik mindenképpen bővültek. Nagyon jó lehetőség ez egy kis közösség újbóli élesztésére és reméljük, hogy későbbiekben is lesz erre lehetőségünk.

Share This