Bakonysárkány Község

„A falut hősi események tanújeleként az őseink Sárkánynak hívták…”

Templom freskóinak restaurálása megkezdődött

2023. szept. 21.

Szeptember 18-án megkezdődött a Szent István király Római Katolikus Templom freskóinak restaurálása. A freskókat a szentélyben restaurálják, az ablakpárkány vonaláig. A restaurációt a Szombathelyről érkezett Gyarmati András restaurátor végzi, segítői Takács Szilvia (Kőszegdoroszlóról) és Cseh-Németh Ádám (Zalavégről). Gyarmati András restaurátor több helyen hagyta már munkájának keze nyomát, sok helyen dolgozott már, többek között a Győri Egyházmegye főtemplomában, a győri Nagyboldogasszony székesegyházban.

Templomunkban jelenleg a freskókon keletkezett réseket, mélyedéseket töltötték ki, egy egységes felületet hoznak létre, melyet konzerválnak, és ezután történik a freskó festése, pótlása. Jeges Ernő festőművész vizes bázisú festékekkel festette ezeket a képeket, hasonlóképen vizes bázisú festékkel festik újra, illetve pótolják a freskók alját. A restauráció a tervek szerint 3 hétig tart.

A munkálatok elvégzése igen fontos, hiszen templomunk freskói megyei értéket képviselnek. Legyünk büszkék rá és az idelátogatóknak bátra mutassuk meg.

Share This