Mi történt 2020-ban?

Nagy projektek:

Csatlakoztunk a Tárkányi Közös Önkormányzati Hivatalhoz:

               2019. októberében az önkormányzati választásokat követően Aka, Bakonysárkány, Vérteskethely Községek Képviselő-Testületei úgy döntöttek, hogy a 4 tagtelepülésből álló Császári Közös Önkormányzati Hivatali társulásból kiválnak, és csatlakoznak a már meglévő Tárkányi Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

A Tárkányi Közös Önkormányzati Hivatalt: Aka, Bakonysárkány, Csép, Ete, Tárkány és Vérteskethely települések alkotják. A Tárkányi Közös Önkormányzati Hivatal megyénk legtöbb tagtelepülésből álló Hivatala. Szervezeti felépítése szerint Tárkány és Csép településeket a jegyző vezeti, Aka, Bakonysárkány és Vérteskethely településeket az aljegyző vezeti, Ete települést kirendeltségvezető vezeti. A gazdálkodás terén gazdálkodási osztály dolgozik osztályvezetővel az élén. Minden településen Önkormányzat működik, Hivatal pedig Aka és Bakonysárkány települések vonatkozásában Bakonysárkányon, Vérteskethely település kapcsán, pedig Vérteskethely településen működik.

Aka, Bakonysárkány település vonatkozásában tehát az ügyek intézése terén nincs változás, továbbra is kérem Önöket, hogy forduljanak hozzánk bizalommal.

Iskolai nemzetiségi terem:

  Augusztus 27-én délután jeles vendégek körében történt az új nemzetiségi tanterem átadása. A megjelenteket Ősz Ferenc polgármester úr köszöntötte, majd bemutatta a megvalósított projekt adatait, a támogatások összegét.

A bruttó 72 négyzetméteres nemzetiségi terem, 21.196.628,- Ft beruházási értékű. A beruházás kiváló együttműködésben, több szereplő segítségével valósult meg a Bakonysárkányi Önkormányzat és a Német Nemzetiségi Önkormányzat konzorciumával.

Iskolai tornaterem projekt:

  Bakonysárkány is szerepel a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program III. ütemének keretében megvalósuló tornaterem-beruházások listáján. A Kormány 1306/2020. (VI. 12.) Korm. határozata értelmében az idei év végéig előkészítik a településünkön tervezett programszerű kormányzati magasépítési beruházást. A rendelet szerint a Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola Tornaszobát kap, melyet a felsős iskola udvarán, önkormányzati területen építenek fel. A beruházással nagymértékben javulnak a testnevelés oktatás tárgyi feltételei falunkban.
(A tornaszoba jellemzője: 12×24 méter küzdőtér, öltözők, kiszolgáló helyiségek– elsődlegesen átmozgatási, testnevelési funkcióval, 220 fő gyereklétszám alatti iskolák számára jelenthet megoldást a mindennapos testnevelésre.)

Falugondnoki kisbusz projekt:

  Magyarország Kormánya támogatásának köszönhetően új kisbusz segíti Tanyagondnoki szolgálatunk munkáját 2021. júniustól, a Mercedes Vito gépjárművet novemberben rendelte meg önkormányzatunk. Az MFP 2020 – Tanya és falugondnoki buszok beszerzése pályázaton 14 926 500,- Ft-ot nyert önkormányzatunk a régi jármű cseréjére. A legkorszerűbb technikákkal felszerelt, új kisbusz továbbra is alkalmas lesz mozgáskorlátozottak szállítására, azonban környezetkímélőbb motorral kisebb üzemanyag fogyasztással, komfortosabb utazási körülményeket biztosít.

Temető fejlesztési projekt:

              A Magyar Falu Program keretében a Bakonysárkány Községi Önkormányzata 14.915.898 Ft nyert temetői infrastruktúra fejlesztésére.

„Fejlesztjük és akadály mentesítjük a ravatalozónkat, urnafalat alakítunk ki az épület oldalában.” – írta Ősz Ferenc polgármester facebook oldalán.

Óvoda építési porjekt folytatódik :

dr. Czunyiné Bertalan Judit facebook oldaláról: „Néha úgy tűnik, hogy nem haladnak a dolgok, de mégis. Bakonysárkány és Súr az első körös TOP-os pályázatok között volt támogatott az óvoda építési, felújítási terveikkel. A két település többszöri közbeszereztetés után sem tudott eredményt hirdetni, mert az adott ajánlatok lényegesen meghaladták a támogatási keretet.

Ősz Ferenc és Sógorka Miklós polgármester úrnak is azt a megoldást tudtuk javasolni, hogy nyújtsanak be új pályázatot a TOP Óvodai infrastruktúra fejlesztés kiírására, a megemelkedett támogatási igényükkel. Most ezek a kérések kaptak támogatást. Bakonysárkány és Súr is ebből a keretből – reménység szerint – már meg tudja kezdeni a kivitelezést.

Gratulálok!”

Kis projektek:

Digitális nyilvántartás – temetőinfo:

Bakonysárkány Községi Önkormányzat a járásunkban elsőként digitális nyilvántartást vezetett be köztemetőnkben. A digitális térkép mind a hozzátartozók tájékoztatását, mind az önkormányzati nyilvántartást korszerű, 21. századi alapokra helyezte. Köztemetőnk térképe honlapunkról www.bakonysarkany.hu temetőinfó ikonra kattintva, vagy az alábbi linken érhető el, mobiltelefonon, vagy egyéb Internetes böngésző programokkal www.temetoinfo.hu., ahol a Bakonysárkányi temetőt kell választani. A térképes alkalmazásban kereshetőek a hozzátartozók sírhelyei, a sírhely 2020. évi állapotáról fotót találhatnak, de virtuális gyertyagyújtásra is lehetőségük adódik szerettük térképi sírhelyén.

Önkormányzatunk csatlakozott az országos eb nyilvántartó rendszerhez:

Könnyebben megtaláljuk az elkóborolt kutyák gazdáit, mert a chippel rendelkező állatok adataiba betekintési jogosultsággal rendelkezik Önkormányzatunk. A településen továbbra is gyepmesteri szolgáltatást biztosítunk, melyet a Székesfehérvári Alpha-Vet Kft. biztosít településünkön, ennek eredményeként ellátásra, és elszállításra kerülhetnek a gazdátlan kóbor kutyák. Felhívjuk a lakosság figyelmét a felelősségteljes hobbi állattartásra, kedvenceiket megfelelő állatorvosi ellátásba kell részesíteniük, az ebek chippel történő megjelölése pedig kötelező. Önkormányzatunk 2021 évben eb összeírást tart, mely során ellenőrizzük a kutyák chippelését és összevetjük az ingatlanon tartott ebek adatait a központi adatbázissal. A kutyák chip adatainak naprakészen tartása szintén a tulajdonos feladata, melyet az állatorvosi ellátás során pl. kötelező eb oltáskor módosíttathat.

Mobil Kormányablak:

A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat vagy „kormányablakbusz” egy ügyintézésre felszerelt kisbusz, amely előre meghatározott időpontokban elérhető olyan településeken, ahol nem működik állandó jelleggel kormányablak. Továbbá lehetőséget teremt az ügyfelek speciális helyszíneken (kórházak, kollégiumok, rendezvények, fesztiválok, stb.) történő, eseti jellegű kiszolgálására.

Falunkba havonta meghatározott időpontokban jelenik meg a kisbusz. A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatokon az ügyfelek elintézhetik a kormányablakokban elérhető ügyköröket,  benyújthatják kérelmeiket hatósági ügyekben, illetve tájékoztatást kaphatnak az eljárás menetéről. Többek között: személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel,
vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre, ügyfélkapu regisztrációra is lehetőségük van.

Újraindul a házhoz menő lomtalanítás!:

Újra lehet házhoz menő lomtalanítást kérni a Vertikál Nonprofit Zrt-től. A szemétszállítási szolgáltatást Bakonysárkányon az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. Bakonyszombathely telephelye biztosítja. Hulladékok helyszíni elszállítását egyeztetett időpontban végzik, telephelyük és elérhetőségük: Bakonyszombathely Angella Major +36 34 359 355, E-mailen: bakonyalja@oroszlany.hu!

A Vertikál Nonprofit Zrt.- munkáját segítve, megkezdtük a szelektív hulladékgyűjtő kukák kiosztását. Vigye haza Ön is, az új kukát! A szelektíven gyűjtött szemétszállítási napok nem változnak, az előre meghirdetett napokon történik.  Azok, akik már hazavitték az új kukákban helyezhetik a válogatott csomagolóanyagokat, de a korábbi módon gyűjtve is elszállításra kerül. Üvegek gyűjtése a szokott módon, a kihelyezett nagykukákba történik. 

Százezer forint értékű eszközcsomag adomány a bakonysárkányi óvodásoknak.

A KDNP Komárom –Esztergom Megyei szervezete és a Tatabányai Fiatal Családosok Klubja 100 000,- Ft értékű eszközcsomagját adták át a Bakonysárkányi Csukás István óvoda vezetőjének és nevelőinek a Bakonysárkányi KDNP tagjai. A csomagban a mindennapi óvodai nevelőmunkához szükséges dolgok kaptak helyet. Karkuczka Bernadett óvodavezető a gyermekek nevében is megköszönte az eszközöket, akik már használatba is vették a sok színes ajándékot, hiszen az óvónők megkezdték már az őszi csoportmunkákat az óvodásokkal.

Minden kedves Bakonysárkányinak jó egészséget, Áldott Karácsonyi Ünnepeket, és Boldog Új esztendőt kívánunk!

Tisztelettel,

Ősz Ferenc polgármester, Valki Miklós alpolgármester, Dr. Ferenczi Gábor, Székely Márton és Weilandics Imréné képviselők